top of page

פשוט לעשות עסקים טובים

עודכן: 7 בספט׳

מאת : שירי גרינבלט זולברג, מנכ"לית תנועת קפיטליזם קשוב ישראל


פעמים רבות, אנחנו מדברים על כמה למעשה זה פשוט לעשות עסקים טובים. כמה צריך לפעול לפי ההיגיון הפשוט ולא לסבך דברים יתר על המידה. למשל, כמה פשוט להבין שאם ניתן לעובדים ולעובדות שלנו יחס טוב, מכבד ואכפתי – הם יחזירו לנו באותה המטבע, וכך למעשה יעזרו לעסק שלנו להתפתח ולצמוח – ובכך יהפכו את ההשקעה בהם ובהן לא רק לדבר הנכון לעשות, אלא גם לדבר הכלכלי לעשות. יחד עם זאת, ההיגיון הפשוט הזה איכשהו לא חל בעסקים רבים, וגם היום, לצערנו, עדיין אפשר למצוא עסקים שמתייחסים לאנשים שלהם באופן לא קשוב – ורק מפסידים מכך.


באופן דומה, חשוב לנו לדבר הפעם על ההיגיון של ייצור המוצרים שיש כיום בעולם.


קודם כל – חייבים להפסיק לייצר. נקודה. סימן קריאה. משבר האקלים כבר כאן, במלוא עוצמתו, וכל מי שרוצה להמשיך להתכחש לזה, מוזמן לנסות להעביר חצי שעה בחוץ בשמש היוקדת בטמפרטורות של חודש יולי החם ביותר שנמדד אי פעם, ולהמשיך בהכחשות הנמרצות. כל שאר האנשים, שחושבים בהיגיון, ככל הנראה מבינים שאי אפשר להמשיך ככה. כפי שמפורט בטור בדה מרקר, "אזהרות חום חמורות ברחבי איטליה ; האקרופוליס ביוון סגור בגלל חום כבד ; על ארצות הברית נחתה כיפת חום המשתרעת מחוף אל חוף - וזה אחרי הצפות בצפון מזרח המדינה ; שריפות ענק בקנדה ; והטמפרטורות ביבשה, כמו גם באוקיינוסים, ממשיכות לעלות לרמות מסוכנות. זהו הקיץ שבו שינוי האקלים הגיע, ובגדול."


בכל פעם שאני נכנסת לחנות בגדים או מוצרים לבית או לכל חנות, למעשה, שיש בה stuff כלשהם – אני נזכרת שקראתי כבר לפני כשנתיים, שיש כיום על פני כדור הארץ מספיק בגדים כדי להלביש את כל אוכלוסיית העולם ל – 50 השנים הקרובות. אז כמובן שחשוב לא לרכוש מ - SHEIN, שבאמת מהווה סמן קיצוני בכך שהיא מייצרת קולקציה חדשה בכל שבוע, אבל צריך להסתכל גם על רשתות נוספות, שכביכול מתנהלות בצורה טובה לסביבה אבל למעשה זה לא המצב, כי פעמים רבות מילים לחוד ומעשים לחוד. מחקר שנעשה לאחרונה על Green Washing של רשתות אופנה, העלה כי מרבית הבגדים למיחזור הפכו להר של פסולת. קרן Changing Markets עקבה אחר המסלול שעושים הבגדים שנתרמים לאחר שהם מגיעים לרשתות וגילתה שמרביתם נשרפים או נערמים במזבלות, לרוב באפריקה. יש כאן נזק כפול, לא רק שההבטחה לשימוש מחדש או למיחזור לא מתקיימת, אלא שעצם ההבטחה, גורמת ללקוחות להרגיש יותר טוב עם עצמם – כי הם הרי תרמו עכשיו בגד ולכן בעצם עשו טוב לסביבה – ולכן יש סיכוי שהם גם ירשו לעצמם לרכוש אף יותר ממה שתיכננו, ובכך יגדילו את הנזק הסביבתי.


כמובן שזה לא כזה שחור ולבן, ומאחורי כל חברה עסקית עומדים מחזיקי ומחזיקות עניין רבים, בראשם האנשים שמועסקים בהן. אבל אם אי פעם היה זמן להיות יצירתיים, עכשיו זה הזמן, ויצירת תכניות עסקיות חדשות צריכה להיות בראש סדרי העדיפויות של עסקים בימים אלו. אפשר להרוויח גם אם מפסיקים לייצר, אם למשל מתחילים לעסוק בצורה רצינית באיסוף מוצרים ישנים, בניהול המלאי שלהם, בשמירה עליהם בגבולות המדינה (ולא שיטיילו ברחבי העולם כפי שמתואר בכתבה) ובשיווק שלהם מחדש. וזה רק כיוון מחשבה אחד, אין לי ספק שיש עוד אפשרויות רבות לשמירה על עסקים רווחים תוך שמפסיקים באופן מיידי לזהם את כדור הארץ, כי באמת שלא ברור לי חוסר ההיגיון הזה בו פשוט ממשיכים לייצר עוד ועוד בגדים, כלי בית, צעצועים וכדומה – מבלי להבין ולהיות אכפתי לכך שכולנו משלמים על זה מחיר כבד, כבר עכשיו.


חשוב לשים לב לא רק לכמות המיוצרת, אלא גם לתהליכי הייצור. כולנו התרגלנו לכך שמוצרים, אפילו פשוטים, שמגיעים אלינו הביתה, טיילו בדרך היווצרותם ברחבי העולם, במסע בזבזני של פליטות פחמן דו חמצני מיותרות לגמרי. הגלובליזציה, שהייתה הדבר הנכון ביותר לתקופה מסוימת, ללא ספק אינה הדבר הנכון יותר, לפחות בתצורה הנוכחית שלה. גם כאן, צריך לחשוב בצורה יצירתית ולמצוא תכניות עסקיות חדשות שמאפשרות תימחור שפוי של מוצרים, גם כשהם מיוצרים ברמה המקומית בלבד ומבלי להסתמך על עלויות הייצור הנמוכות שהמזרח מאפשר. בהחלט צריכה להיות גלובליזציה, זו פשוט צריכה להיות גלובליזציה מהסוג הנכון, כלומר של שיתוף ידע, עצות, חשיבה משותפת על התמודדות עם המצב וכדומה, וחייבים להפסיק לשנע מוצרים וחומרי גלם ממקום למקום כי זה פשוט לא הגיוני.


אז זה לגבי העסקים, אבל מה לגבי אנשים פרטיים? לרוב מדברים על זה שכל הפעולות במסגרת פרטית, הן חסרות משמעות כי הן פשוט קטנות מידי – אבל אני לגמרי לא מסכימה עם זה. הדבר המתבקש ביותר, ההגיוני ביותר והחכם ביותר שכולנו יכולים לעשות – הוא להבין שכרטיס האשראי שלנו הוא למעשה מטה קסמים, שטומן בחובו הרבה כוח! וכל מה שעלינו לעשות הוא להכיר בכוח הזה, ולהשתמש בו. קודם כל והכי חשוב – זה לרכוש כמה שפחות. לעבור על הארון שלנו ולחשוב האם באמת יש לנו צורך בחולצה חדשה, כמה חשוב עכשיו שנקנה עכשיו נעלים חדשות והאם יש מצב שנוכל להיות מאושרים גם בלי ספות חדשות בסלון שלנו. חשוב מאד לסגל לעצמנו הרגלים של צמצומי רכישות, ולרכוש רק כי באמת צריך ולא כמנוע לאושר. נכון, חולצה חדשה זה תמיד כיף – אבל כאן נדרשת מאיתנו, כאנשים פרטיים, חשיבה יצירתית כדי למצוא את האושר והשמחה שלנו במקומות אמיתיים, ועל זה עוד בהמשך. ואם כבר הגענו למסקנה שצריך לקנות – אז חשוב לשים לב ממי קונים. הבחירה תמיד בידינו, וככל שנקדיש כמה דקות לבחינת החנויות מהן נחליט לרכוש, כך נוכל לעודד עסקים טובים להמשיך להיות טובים, ועסקים לא טובים, לשנות את דרכיהם.


כך שהשינוי הוא לגמרי בידיים שלנו, גם כמנהלות ומנהלים בחברות עסקיות וגם כאנשים פרטיים. אז קחו החלטה כלשהי סביב הנושא הזה לכבוד השנה החדשה, גם אם ממש קטנה – כך מתחיל כל מסע משמעותי. בהצלחה לכולנו!

10 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page