קהילת החברות הקשובות - התנהלות במשבר הקורונה
קליל תעשיות
קליל תעשיות הינה החברה הגדולה והמובילה בפיתוח, בייצור ובשיווק של מערכות אלומיניום לענפי הבנייה והתעשיה, לשוק המקומי וליצוא. הייעוד של החברה הוא " לגרום לסביבתנו לחייך ולהיות גאים במעשינו" וניתן לראות כיצד גם בשיגרה וגם בזמן משבר כזה משמעותי, בחברה מקפידים להמשיך ללכת לאורו של הייעוד הזה – וזה ניכר.
ההחלטות הגדולות
החלטנו שלמרות אי הוודאות, לתת לעובדים את הבונוסים בגין 2019 בשכר של חודש מרץ ולחתום על הסכם קיבוצי חדש עם כל ההטבות שדנו בהן ב – 2019 בניגוד לרוח הרווחת במשק להקפיא הכל עד להודעה חדשה.
הצענו לעובדים שנמצאים בקבוצת סיכון, לעבוד מהבית או לצאת לחופש.
צמצמנו למינימום את כמות היוצאים לחל"ת.
החלטות קטנות וקשובות שעושות את ההבדל
פתחנו קבוצת WhatsApp עבור הודעות לעובדים לעדכונים על ההתמודדות עם הקורונה שפתוחה להודעות רק למנהלים.
במקביל הזמנו את העובדים לקבוצה נוספת שפתוחה לכולם : להגיב, לשתף, להצחיק ולהעלות את מצב הרוח. כי ידוע, שמצב רוח טוב מחזק את המערכת החיסונית.
כל ההודעות החשובות בקשר למצב מתורגמות לערבית, רוסית ואמהרית.
שומרים על קשר עם הפנסיונרים ומוודאים שלא חסר להם דבר, אם יש צורך - מסייעים.
הסכמנו על "לחיצת ידיים" ייחודית, השלום שלנו הוא עם סימן ייחודי לקליל, חלון הבנוי משתי הידיים כמו בפרסומת של הבאוהאוס.
ביקשנו מכל אנשי קליל שיש להם קשר עם לקוחות וספקים לשאול לשלומם ולמצבם.
אנו מכינים ומעבירים תוכניות העשרה לכל שרשרת הערך שלנו.
מוודאים שההקפדה על תשלום בזמן לספקים מתבצעת ואף מקדימים אם נדרש.
פתחנו ספריה להשאלת ספרים לעובדים עם הקפדה על חיטוי בשליחה ובהחזרה.
יקב טוליפ
יקב טוליפ נמצא בכפר תקווה, יישוב קטן ופסטורלי לאוכלוסייה עם צרכים מיוחדים ליד קרית טבעון. היקב מייצר כ -300,000 בקבוקים בשנה, הנמכרים ברחבי ישראל ובמדינות רבות ברחבי העולם, ומועסקים בו חברי קהילת היישוב כך שנוצרת פלטפורמה להשתלבותם בשוק העבודה כאחד האדם.
רועי יצחקי, מייסד ומנכ״ל היקב, אומר כי גם הם כמובן "חטפו חזק" בגלל הקורונה, אבל "דווקא ברגעים אלה רואים כמה שחברות קשובות כמונו מצליחות להתמודד עם המשבר במספר היבטים".
1. עובדים - העובדים לאורך הרבה שנים קיבלו יחס וגישה מאוד ערכית מאיתנו ותמיד היו במרכז. עכשיו, בזמן משבר, כל העובדים בלי יוצא מהכלל נלחמים כמו אריות וזה מדהים ומרגש לראות.
2. לקוחות – נתח שוק משמעותי עבורנו זה ענף המסעדות. כידוע, בהחלטת ממשלה נסגרו כולן ביום בהיר אחד. אני החלטתי בשונה מרוב היקבים והספקים האחרים ללכת לקראתן ושלחתי הודעה לכולם שבשלב זה אנחנו לא נצבע גבייה על חודשים ינואר - מרץ כי אנחנו רואים בהם שותפים לדרך ובעת משבר גדול כזה אנחנו נשארים שותפים לדרך וקשובים לבעיות שלהם, על אף ולמרות שיש לנו בעצמנו גם לא מעט בעיות.
3. ספקים - דיברנו עם כל אחד מהספקים הרבים שלנו ובשיח משותף סיכמנו על מנגנון תשלומים.
4. למרות הקושי הכלכלי הגדול, החלטנו גם לתרום 1,200 בקבוקים לצוותים הרפואיים של בי"ח הקורונה בשרון כי גם כשקשה - צריך לדעת לתת.
זו ההודעה ששלחנו למסעדנים :
לקוחות יקרים.
לאור המצב שכולנו נמצאים בו, יקב טוליפ החליט מתוך הבנה ושותפות אמיתית לדרך, לעצור את כל נושא הגביה עד חזרה לשגרה. לאחר החזרה לשגרה טובה, נמצא יחד את הדרך הנכונה והתומכת לעשות זאת. כמו כן במידה ותרצו להחזיר סחורות אנו מבינים ונבצע זאת.
אנחנו עובדים על קמפיין של יין שיצטרף למשלוחי האוכל שלכם. נפרסם את המסעדות שאיתנו בשיתוף פעולה בעניין הזה ואף ניתן הטבה כלכלית לטובת הצלחתנו המשותפת.
אנו רואים בכם שותפים לדרך ולעשייה לאורך כל הדרך ונעשה כל שביכולתנו להצליח ולעבור את התקופה הזו יחד.
תמיד בשבילכם,
יקב טוליפ 🙏
חרגול פודטק
אי שם, בצפון הארץ יושבת לה חברה מופלאה ומיוחדת, שפיתחה שיטה לייצור המוני של חגבים למאכל. הייצור הזה עונה על הרבה אתגרים של האנושות, החל במחסור בחלבונים זמינים ובריאים ודרך שמירה על הטבע. דרור תמיר, מייסד שותף ומנכ"ל "חרגול פודטק", משתף אותנו בהתנהלות החברה במסגרת משבר הקורונה :
מבחינתי יש 3 נקודות מרכזיות בפעילות שלנו, שנוגעות לעובדים ולספקים שלנו. אנחנו מתייחסים אליהם כחלק מהמערכת שלנו ושותפים מלאים להצלחה ולכישלון של החברה :
א. מהרגע שפרץ המשבר, עוד לפני שהקורונה הגיעה לישראל, התחלנו לקיים צוות חשיבה פנימי להתמודדות עם ההשלכות של המשבר. מה שעמד לנגד עיננו היה המשך הפעילות העסקית של החברה באופן נורמלי ככל שניתן - ההמשך הזה יבטיח את המשך קיום החברה ואת המשך ההשרדות של העובדים והספקים שלנו. אם הם לא ישרדו את המשבר - גם אנחנו מאוד נתקשה לשרוד אותנו - הגורלות שלנו מחוברים.
ב. נתנו מהרגע הראשון דגש עצום לבריאות של העובדים - לשמור עליהם ועל משפחותיהם ובכך להבטיח את הבריאות של הצוות כולו והחברה כולה. עובדים שהראו תסמין אפילו קטן, נשלחו הביתה ודאגנו לא לפגוע בתנאי השכר שלהם - כדי לעודד עובדים לדווח באופן מהימן על מצבם ולגלות אחריות כלפי כל חברה.
ג. זיהינו ספקים שלנו שתחום הפעילות שלהם נפגע באופן קשה ובחנו ביחד איתם כיצד ניתן לתמוך בהם ולהקל עליהם במהלך התקופה.
המהלכים האלו אפשרו לנו להמשיך לפעול באופן מלא ואנחנו מתכוונים להמשיך כך.
ונוצרה לנו על הדרך עוד הזדמנות - הקשר והתקשורת השוטפת עם העובדים והספקים הניעו אותנו ליוזמה של רכישת עודפי ירקות ועשבי תיבול של ספק שלנו שלא היה יכול לשווק אותם יותר למסעדות ולחלק אותם כשי נוסף לחג הפסח - סלסלת ירקות ועשבי תיבול טריים. המהלך חיזק את הספק ואת הרצון שלו לתת לנו שירותים ומוצרים איכותיים ויצר גל תגובות נלהבות בקרב העובדים שנהנו עם המשפחות והעריכו את המאמץ.
בנוסף לכך, החברה מובילה יוזמה במסגרת התאחדות התעשיינים מחוז צפון שכוללת קידום כל החברות שמקפידות על המשך תשלומים שוטף לספקים ולעובדים שלהן והקדמת חלוקת שי לפסח לעובדים ולספקים, תוך הקפדה על רכישת מוצרים של התעשייה הישראלית.
קבוצת מרכז הבנייה הישראלי
מרכז הבנייה הישראלי עוסק בהפצת ידע ומידע לענף הבנייה בישראל, כולל תערוכות וועידות מקצועיות בתחום, מרכז לימוד והדרכה, שירותי ייעוץ מקצועיים, קורסים לקהל הפרטי והמקצועי ועוד.
יו"ר הקבוצה, ערן רולס, מספר כי הם הקימו קמפוס און ליין, שמטרתו להנגיש מידע רוחבי ולעומק לכל קהילות העוסקות בנדל"ן ובבנין, יחד עם מושבים מלאי תוכן להעשרה ולמידה לכל העוסקים בענף הבניה - הכל ללא עלות.
העובדים נשאלו לגבי הצרכים שלהם, ולדוגמא עובדת שחיה עם הוריה שאחד מהם חולה קיבלה הצעה לשכור לה דירה, או עובדת אחרת חד הורית שיצאה לחל"ת קיבלה משכורת וגיבוי עקבי לכל אורך השלושה שבועות האחרונים.
העובדים והעובדות מאד מחוברים לחברה ולייעוד שלה. לדוגמא, אחת העובדות הוצאה לחל"ת ואחרי שבוע היא התקשרה ואמרה שהיא מוכנה להתנדב בעשייה של החברה, כי היא מחוברת לערכים ורוצה להיות חלק.
קבוצת 2B
קבוצת 2B מורכבת מארבע זרועות, הפועלות כולן מתוך ההנחה כי השקעה מיטיבה היא השקעה מניבה. הפרדיגמה עליה מבוססת העשייה היא כי העסקי הוא החברתי והחברתי הוא העסקי ואין הפרדה בין שורת הרווח לתועלת הציבור. הקבוצה מקפידה על עקרונות הקפיטליזם הקשוב, משמשת כסוכנת לשינוי מול משקיעים, יזמים, צרכנים והציבור הרחב בהקשר עם ההשלכות של ההתנהלות העסקית, על החברה ועל הסביבה.
יואל חשין, מייסד ויו"ר הקבוצה, מספר כי הקבוצה פועלת בתקופת המשבר במחוייבות ואחריות כלפי העובדים וחברות הפורטפוליו בהן אנחנו מושקעים. אנחנו מאמינים שזו שעת מבחן לחברה הישראלית ומקווים שימי הקורונה המצערים האלה ישמשו כמנוף לשינוי הנדרש והמיוחל בעולם העסקים, וכי ערכים של סולידריות חברתית, ערבות הדדית ושיתוף פעולה ישמשו כמצפן לעשייה וקבלת ההחלטות.
בקרנות ההשקעה 2B community ו - 2B Angels , עם פרוץ המשבר, התחלנו בניהול הסיכונים של חברות הפורטפוליו תוך שמירה מקסימלית על בעלי העניין בחברות - העובדים, הספקים והלקוחות.
נאלצנו לקבל החלטות קשות אך לצידן מהלכים קשובים שאנחנו יכולים לציין לדוגמא כגון ויתור על שכר הדירה לדיירים במתחם 2B hub המיועד למשקיעים ויזמי אימפקט וכן במתחם partners & co המיועד לעורכי דין.
מעבר לכך שזו הדרך שלנו להקל על השוכרים עם מכלול האתגרים המונחים לפניהם כיום, ההחלטה עולה גם בקנה אחד עם הפילוסופיה העסקית שלנו, ולמעשה היא מאוד פשוטה להבנה וליישום : תמורה צריכה להינתן עבור שירות. משנמנע מאיתנו לספק שירות, אין כל הצדקה מצידנו לקבל את התמורה. המרחב העסקי הוא נקודת מפגש בין גופים ואנשים שבמסגרתם, ניתנים שירותים ו/או מצרכים בעבור תמורה כספית. מרחב עסקי בריא מאוזן ומוצלח, הוא כזה המקפיד על איזון בין תמורה לבין תרומה; בין תמורה לבין שירות.
אם כולנו היינו נוהגים כך, עולם העסקים היה יכול להיות גן עדן של בריאה ויצירה.
במקביל, במסגרת פעילות העמותה 2B friendly, התגייסנו לייצר מרחב פעולה עסקי שפועל לחיזוק החוסן החברתי – כלכלי של ישראל.
בזמנים קשים אלה עסקים ועמותות יצאו לדרך עם מאות של יוזמות עסקיות וחברתיות, השטח מוצף ואין זירה מרכזת. לכן, יחד החלטנו לרכז מאמצים ולייצר מרחב משותף שיפעל בשיתוף פעולה לחיבור בין צרכים ליכולות ויעודכן באופן שוטף ומהיר. בימים אלה, אנחנו גאים להשיק את אתר "חברה אחת. כלכלה אחת." שהוקם במהלך משותף של 2B Friendly, נשיאות המגזר העסקי, הפורום כלכלי – חברתי ומנהיגות אזרחית. האתר ישמש כזירה חדשה, כזו המחברת בין יוזמות להזדמנויות, מפגישה בין עסקים, מאפשרת ניסוי ולמידה, מייצרת הזדמנות לעזור ולהיעזר.
לקריאה נוספת: http://businessroundtableisrael.org
פלוריסטם
בחברת הביו-טק החיפאית פלוריסטם, המפתחת תרופות מתאי שלייה, אפשר למצוא ערימות של השראה והתנהלות קשובה מדהימה. אפרת ליבנה-הדס, סמנכ"לית משאבי אנוש, מספרת על "ואז הגיעה הקורונה".
מגיפת הקורונה יצרה מצב בו בבת אחת נדרשנו לשנס כוחות ולעשות שימוש בכל הכלים העומדים לרשותנו במטרה לעבור את התקופה המאתגרת, תוך שמירה על בריאותם של העובדים, החולים בהם אנו מטפלים והצוותים הרפואיים מולם אנו עובדים בישראל, ארה"ב ואירופה.
1. במטרה לשמור על העובדים שלנו, למנוע פגיעה בהם ולשמר את הידע שנצבר בחברה בנינו מנגנון של ערבות הדדית בין העובדים לשמירת מקום העבודה. במסגרת זו החלטנו לא להוציא לחל"ת ולא לפטר עובדים.
2. במטרה לעבור את הגל בשלום ולצמצם עלויות ניהלנו מהלך של הפחתת אחוזי משרה לכל הארגון - הפחתה בשכר בגובה50% למנהלים הבכירים ולהנהלת החברה, והפחתה מדורגת בגובה 20% עד50% לכל העובדים, בהתאם לדרג הניהולי, כאשר ההפחתה הקטנה ביותר היא בשכר העובדים שאינם בדרג ניהולי.
פנינו למחזיקי העניין האחרים שלנו, ספקים ונותני שירותים בבקשה לצמצום פעילות בתקופה זו. שמחנו לקבל שיתוף פעולה מקסימלי מרובם המוחלט.
3. החלת עבודה מהבית על כל מי שיכול לבצע את עבודתו מרחוק, והתאמת הפעילות במפעל לייצור תאים להמשך פעילותה השוטפת של החברה.
4. עמידה בהנחיות משרד הבריאות.
מאחר ואירוע הקורונה הינו בראש ובראשונה אירוע רפואי וביולוגי המלווה בהשלכות כלכליות וחברתיות, מיד התגייסנו ולאחר שקיבלנו אישור ממשרד הבריאות לפנות פר חולה ולקבל אישור לטיפול חמלה, בימים אלו אנו מעניקים טיפולי חמלה לחולי קורונה שפיתחו דלקת ריאות קשה ונדרשים להנשמה. במקביל מתנהלים דיונים בין החברה לרגולטורים בארצות הברית ובאירופה במטרה להרחיב את מתן הטיפול.
הקורונה הינה מאיץ תהליכים, התחברנו מבעוד מועד בזכות צוות המחשוב שלנו לאופיס 365 ופשוט התחלנו לתפעל את החברה מרחוק.
אנו מוצאים עובדים מחויבים, מחוברים תרתי משמע, מקדמים אין ספור פרויקטים, שגרות ניהוליות והחשוב מכל, מקדמים את ייעוד החברה, לרפא חולים: "מפלא הלידה, לרפואה משקמת לכל".
אמנם אנו מתגעגעים לשגרה, לקשר הקרוב והחם, אין כמו מפגש בינאישי, אין כמו ישיבה יחד בחדר או מפגשים אקראיים במסדרון. אבל אחרי הקורונה, אנו מקווים לצאת חזקים ומחוזקים ומאחלים לכל עם ישראל ולעולם כולו, חג פסח שמח, בריאות ושהאביב יביא איתו מזור.