לרגל יום האשה, מן הראוי לשים דגש לא רק על מנהיגות נשית אלא על תכונות 'מגדריות' הנתפשות נשיות, כגון הוגנות, אמון, אמפתיה, חמלה, קשיבות, אינטליגנציה רגשית, שיתוף פעולה, רגישות ועוד.
אלו התכונות שניהול קשוב (על ידי גברים ונשים כאחד) מוסיף לעולם העסקי ה'גברי' הנשלט ע"י תחרות, משחקי כוח ואגו, וכו'.
כאשת עסקים הפעילה בשותפויות עסקיות בתחומים שונים, אני מוצאת את עצמי פעם אחר פעם כאשה היחידה במוקדי קבלת החלטות, בחדר עם גברים ומול קודי התנהגות גבריים.
נוכחתי להיווכח כי בלא מעט סיטואציות, דווקא שילוב של הרגישות והחוכמה ה'נשית' היא זו המביאה עבור כולם את פריצות הדרך ויצירת שיתופי פעולה.
אם לעיתים נוטים לחשוב כי תכונות מגדריות 'נשיות' מבטאות חולשה בעולם העסקי, חשוב שנזכור (גברים ונשים כאחד) כי ההיפך הוא הנכון.
כאשר אנו משלבים/ות התנהלות זו בארגז הכלים שלנו בהתאם לסיטואציה, במקום לפעול על אוטומט מגדרי 'גברי', הדבר מקנה לנו יתרון עצום.
ואכן, את יתרונות הניהול הקשוב ראינו בשנה האחרונה בסגנון שונה וטוב יותר של משבר הקורונה במדינות המונהגות על ידי נשים.
בשנים שחלפו מאז החלטתי לפתוח בישראל סניף של ארגון 'קפיטליזם קשוב' הבינלאומי, חלה התקדמות עצומה במודעות לנושא.
הפתיחות כלפיו וכן הקבלה שלו עברו כברת דרך. היום התנהלות שאינה קשובה מגיעה לכותרות כקפיטליזם חזירי ואכזרי.
לכן לנו הנשים הפעילות בעולם העסקי, היום יותר מתמיד, אל לנו לחשוש להביא לחדר את היתרונות המגדריים שלנו.
כחוזק, כיתרון, שהעולם העסקי יצא ממנו נשכר.
מייסדת קפיטליזם קשוב ישראל ואשת עסקים הפעילה במגוון תחומים
ד"ר יעל אלמוג זכאי
האם גברים ונשים זהים? לפני 20 שנים, בלהט הפמיניזם, הייתי מוכנה להישבע שכן, כמובן, ברור. כמובן שיש כמה הבדלים פיזיים אבל מעבר לכך, כמובן שאנחנו זהים, ויכולים לעשות בדיוק את אותם הדברים.
היום, עם פרופורציה של זמן, ניסיון, זוגיות ואימהות, אני יודעת שזה לא בדיוק, וזה גם לא צריך להיות כך. נשים וגברים הם לא זהים. לכל מגדר יש את התכונות שמייחדות אותו, שגורמות לו להיות מי שהוא ומה שהוא - וטוב שכך.
ולכן, בעיני, הדגש הוא לא על גבריות ונשיות, כמו שהוא גם לא על צבע עור או נטייה מינית.
עבורי הדגש הוא על זה שכולנו נאהב את עצמנו, וזה הבסיס להכל. זה אולי נשמע קצת נאיבי – ואולי זה באמת כך – אבל אני למדתי שקלישאות, יש סיבה לכך שהן קלישאות. כמו שבתקופת הקורונה למדתי שהאיחול הראשון שמאז ומעולם אני מאחלת לאנשים, שיהיו בריאים, הוא אכן הדבר חשוב ביותר שיש.
כך אני גם הולכת ומבינה במרוצת הזמן, כמה חשובה האהבה העצמית. וזה מה שאני מאחלת לכולנו ביום האישה, ביום הגבר וביום השוקולד :)
זה לא משנה באיזה יום, תמיד הכי חשוב לאהוב את עצמנו, ולפעול כדי להיות הגרסה הכי טובה של עצמנו. להיות קשובים לעצמנו ולאחרים, לאפשר לעצמנו לטעות, לסלוח לעצמנו, לקבל את מי שאנחנו, להבין מה החוזקות שלנו וכמובן גם מה החולשות שלנו. ולאהוב את כל זה! כי אנחנו יפות, וחזקים, ומשמעותיות, ואהובים, ורק צריך שנכיר בכך וניתן לעצמנו את המקום להיות בדיוק מי שאנחנו. זה הכי טוב שיש.
שירי גרינבלט זולברג
מנהלת קפיטליזם קשוב ישראל
כשגרירה של קפיטליזם קשוב בשלוש שנים האחרונות, אני מרגישה שהדבר שיכול להביא ריפוי לחברה ולעסקים, הוא לפעול מתוך הלב ועפ"י מצפן ערכי.
זה הזמן של מנהלים ומנהלות במגזר העסקי להתחבר לערכים שמובילים את היעדים שלהם ובכך להפוך למנהיגים קשובים.
מנהיגות קשובה מחוברת ל 'מטרת על' מתוך התייחסות הוליסטית, התחשבות ושאיפה להשפיע ולעשות טוב לכל השותפים בכל ארגון.
בעשור האחרון, נשים למדו להעצים נשים וזה יופי, אבל זה לא יקדם שיוויון הזדמנויות, שיוויון בשכר, קידום נשים לעמדות בכירות.
אנחנו צריכים לפעול יחד מתוך אינטרס משותף.
מנהיגים ומנהיגות קשובים שחברים בארגון שלנו הם ההוכחה שזה אפשרי.
בברכת צמיחה ושגשוג לכולנו!
גליה בן חיים
מנהלת יער אפשרויות - מרחב לשכלול וצמיחה של ארגונים
איריס שדה רסלר
יועצת ארגונית, מאמנת למציאת הייעוד, נציגת מנהיגות השאקטי בישראל
תמיד הלכתי אחרי החלומות שלי ומעולם לא הפסקתי לחלום.
למידה היא המפתח להצלחה בעיניי. לגלות סקרנות, ללמוד מכל הזדמנות בדרך, לקרוא, להתעניין ולהרחיב את עולם הידע. תוסיפו לזה הנאה גדולה מהדרך ועשייה מתוך תשוקה אמיתית- וקיבלתם נוסחה מנצחת!
השאיפה למצוינות, הרעב המתמיד לשיפור והדרישה מעצמי ומאחרים לעמוד בסטנדרטים שאינם מתפשרים, הם שמניעים אותי קדימה ועוזרים לי להתפתח ולהתקדם.
אני מאמינה שלנשים יש כח גדול להשפיע ולשנות. כמנהלת בכירה בענף גברי, אני רואה את היכולת שלנו, הנשים, להביא לידי ביטוי את החוזקות שלנו בניהול ממשקים, רתימת שותפים לדרך, ניהול מערכות יחסים מקדמות ומחברות, כדי להביא להישגים דרך השפעה חיובית על הסביבה.
ההצלחה שלנו טמונה בין היתר, ביכולת לקדם אג'נדה חברתית ומודעת, תוך לקיחת אחריות על הסביבה בה אנו פועלות.
לנשים שאני פוגשת בארגון ובכלל אני אומרת :
האמינו בעצמכן, תעזו ואל תחששו מאתגרים.
מצאו לכן מנטוריות בדרך שתאתגרנה אתכן ותהיינה שם בשבילכן, כדי לפתח ולהצמיח אתכן ותבחרו לעזור לאחרות.
הקשיבו לסביבה ובעיקר- הקשיבו לעצמכן.
אתן המצפן הכי טוב שלכן!
"השיגו את המיטב מעצמכן על ידי כך שתהפכו ניצוצות קטנטנים של הזדמנות, ללהבות גדולות של הישגים" (גולדה מאיר).
איילת בורנשטיין
סמנכ"לית משאבי אנוש, קבוצת תדהר
תמיד הסביבה דאגה להזכיר לי שלהיות אישה - זה מאתגר. עם הזמן הבנתי שעצם היותי אישה, רק הופך אותי לחזקה יותר.
היום במסגרת עבודתי אני משתתפת בהרצאות, פאנלים ופרויקטים להעצמת נשים ובעיקר תלמידות כדי להראות להן שהן מסוגלות ושיתחילו להתרגל לרעיון הזה כבר מגיל צעיר.
ביום זה - אני רוצה להזכיר לכל הנשים להשתמש בכוחות העל הטמונים בכן ותמיד לזכור שמבין כל התפקידים והפרויקטים שאתן לוקחות על עצמכן - אתן - הפרויקט הגדול ביותר במסע שלכן.
להיות אישה זה לא מאתגר, זה רק הופך את האתגר לקל יותר.
Katty Dowery
Business Unit Director, Pluristem
לרגל יום האישה, שירי המקסימה פנתה אליי..
האמת? כשקראתי את המייל הוא עורר אצלי יותר שאלות מתשובות.
מה מסמל יום האישה?
מדוע בשנת 2021 צריך לציין בכלל את יום האישה?
האם ההחלטה לקבוע יום מיוחד לנשים בלוח השנה מקדמת אותנו או אולי בכלל מנציחה את הפערים המגדריים?
תשובה לא בטוח שמצאתי, אבל לעתים מספיקה רק התבוננות מעמיקה ממנה נולדות התובנות.
אני לא בן אדם של סטריאוטיפים, לא חיה לפי פרדיגמות ולא מאמינה בקלישאות.
אותי חינכו תמיד שמקצועיות ועבודה קשה הם המפתח להצלחה - ולא משנה אם בכחול או בוורוד ;)
ובכל זאת, הפרגון הגדול מכולם ביום הזה מוקדש לאישה של חיי - אמא דבורה.
הלביאה מלאת תעצומות הנפש, שעטפה אותנו באהבה, ונגד כל הסיכויים הצליחה להטיס שני ילדים שגדלו בשכונת מצוקה היישר לעננים עם חינוך מעולה ועם ארגז כלים עשיר לחיים.
אמא אהובה,
תודה ענקית על כל מה שאת עבורי.
אוהבת ומעריצה, סיון.
סיון פרי
מנהלת שיווק בקבוצת פנינסולה
ד"ר גלית ברנשטוק
החופש להיות - המרכז לפילוסופיה מעשית
בעולם שרובו מנוהל ע”י מנהיגות של עוצמה, כח, מוניטין, אגו וכסף, טוב שמתחילה להתעורר מודעות למנהיגות נשית, רגישה, חמלתית, תקשורתית ויצירתית שמביאה איתה הסתכלות הוליסטית.
אני עוסקת בתכנון ועיצוב פנים אנושי ולקח לי כמה שנים טובות לזקק את הערך הנשי העצום שמגיע בטבעיות בעשייה הנשית: החמלה והיכולת לראות, לחבק ולהביא למודעות את כל הרבדים של הצורך האנושי, את הרגישות להבחין ברגשות של אנשים שנוצרים בסביבה כזו או אחרת, את החשיבה היצירתית והגמישות המחשבתית שמצליחה למצוא בפשטות פתרונות למצבים מורכבים שמעורבים בהם יותר מידי אנשי מקצוע עם אינטרסים שונים, את היכולת לתקשר את כל זה בבהירות שמגייסת גם את המח הכי עקשן.
החיבור לקפיטליזם קשוב קרה ברגע אחד של בירווז שהרגשתי בכל הגוף כשקראתי לראשונה את המהות שמובילה את הארגון שמתמקד בדיוק וחידוד סט הערכים של כל אדם או חברה ומציאת כל מחזיקי העניין של העסק והתרגום של כל אלו לרעיונות יצירתיים בחיזוק כל נקודות המגע איתם.
שמחה וגאה להיות שגרירה של קשיבות, אנושיות, הדדיות ואכפתיות :)
יפעת אשכנזי
מתכננת ומעצבת מלונות ומשרדים אנושיים
מאחלת ומייחלת, שלא נצטרך את יום האישה יותר. שלא נצטרך יום מיוחד בשנה, בכדי להזכיר לנו, שכולנו נבראנו בצלם וכולנו רקמה אנושית אחת חיה. אדם - אדמה וחיה.
מורן שטרק
מנכ"ל ובעלים, שקדיה תיירות
אני לא צריכה את יום האישה, העולם מזכיר לי את היותי כזו בשאר 364 ימי השנה. אבל היום הזה הוא הזדמנות להציף למול קולגות ושותפים את מה שאנחנו מתמודדות איתו באותם 364 ימים אחרים בהם לא מתעניינים באותה מידה מה שלומנו, איפה המשבר תופס אותנו ואיזה עולם אנחנו משאירות לדור הבא.
בעיניי, העיסוק שלי בהשקעות אימפקט הוא התשובה לשאלות שלא שואלים אותי אם זה לא יום האישה. זו הדרך שלי לעודד את כולנו לחשוב איך אנחנו בונים עולם טוב יותר, ואיך כולנו יכולים לקחת חלק בשינוי הזה.
אין כסף נייטרלי, כסף עושה משהו – טוב או רע (אם לא נמדוד, לא נדע) – ולכולנו יש כסף שעושה משהו (בפנסיה, בביטוח, בקרן ההשתלמות, המיסים שלנו, בתיק ההשקעות שלנו, בדברים שאנחנו קונים) והוא יכול לעשות משהו שאנחנו מאמינות בו, כמו שוויון מגדרי או מניעת אסון הזפת הבא או שוויון כלכלי, בין אם אנחנו נשים, גברים או הגדרה אחרת. בין אם זה יום האישה ובין אם זה כל יום אחר. אם נהיה קשובים ומחוייבים לשינוי, דברים יזוזו, בכל אחד מ-365 ימי השנה.
שיר כהנוב
Impact Investing Advisory at Social Finance Israel
בחרתי להתמקד בכמה ציוני דרך במסעי אשר גרמו לי להרגיש גאווה בהיותי אישה דעתנית הדבקה במטרתה ושואפת למימושה.
בלימודי באוניברסיטת שיקאגו ארה"ב מצאתי עצמי מוקפת בסביבה גברית תחרותית ובתוכה קבוצת נשים קטנה, איכותית, רגישה ודעתנית אשר בדבקותה במטרה אפשרה שינוי התרבות הארגונית מתרבות מנוכרת לקשובה ומקבלת.
עם חזרתי לארץ, הוזמנתי ללוות ולייעץ להנהלת רוטרי ישראל אשר הייתה מורכבת מטהרת המין הגברי. לאחר כשנתיים רוטרי העולמית וישראל שינתה את צביונה, כיום כ - 50 אחוז מהרוטריונים/יות הינן נשים פעילות ותורמות.. ועדיין הדרך ארוכה!
במשך השנים הייתי חלק מהנהלת רוטרי ישראל, מנטורית למועדונים רבים ונשיאה במועדון שרון הרצליה. בשנים אלו הקמתי מיזם לטיפול בחיילים וחיילות בודדים ובודדות אשר עזבו בית חם ועלו לארץ.
סגירת המעגל שלי הייתה לפני שנתיים עם קבלתי כחברה במועדון ההייטק היחיד בארץ, Rotary Afeka Aviv Tek, המונה כ -60 חברים, מתוכם כ – 50 (!) גברים וכ - 8 נשים.
השנה אני מנהלת את תחום ההרצאות במועדון שתכניו בעיקר מעולם ההייטק והטכנולוגיה. בהרצאות במועדון שילבתי ומשלבת נשים פורצות דרך, הראויות להיות מודל לחיקוי.
אחד האתגרים המרכזיים שלי הוא "החדרת תרבות ארגונית קשובה וממנפת."
בחלק מעיסוקי שימשתי כיועצת אסטרטגית לחברות פיננסיות אשר בתחילת מסעי שם נמנעו מלשלב נשים בתפקידים בכירים, בסיום תפקידי כשליש מחברי ההנהלה כללו נשים / מנהיגות.
בעבודתי בקריה האקדמית אונו חלק נכבד מהסטודנטים שלי הינם נשים מהמגזר הערבי ונשים מהמגזר החרדי.
כמו כן ברצוני לציין את החוסן האישי שנחשפתי אליו בקרב נשים בשנת הקורונה, למרות הקשיים הן אזרו כוח לטפל ולסייע הן למשפחה הגרעינית שלהן, הן לחברה והן ללקוחות. חלקן פילסו דרכן מתפקיד זוטר לתפקידי מפתח בחברה, כולל בחברות הייטק. נשים אלו נתפסות כמנהיגות המהוות ומשמשות מודל לחיקוי ויוצרות תרבות ארגונית קשובה לכל סביבתן.
ד"ר אתי פז
מבכירי היועצים לניהול ופיתוח ארגוני בישראל, מרצה בתוכנית MA ליעוץ ארגוני לעסקים ומוסדות חינוך באקדמית אונו